Ny sats for pensjonistlønn

Ønsker du å jobbe uten at pensjonen din fra Lørenskog kommunale pensjonskasse blir redusert, kan du gjøre dette ved å jobbe på pensjonistlønn. Du må selv avtale med arbeidsgiveren din om å jobbe på pensjonistlønn. 

Hva er pensjonistlønn? 

Pensjonistlønn er en avtale mellom deg som arbeidstaker og arbeidsgiver, om å jobbe på pensjonistvilkår i stedet for å jobbe på vanlige lønnsvilkår. Det betyr at du vil bli lønnet med det vi kaller for pensjonistlønn. Hvis du jobber på pensjonistlønn blir ikke alderspensjon eller AFP beregnet som alderspensjon redusert, uavhengig av hvor mye du jobber. Grunnen til dette er at du ved å jobbe på pensjonistlønn ikke blir innmeldt i offentlig tjenestepensjonsordning.  

Det er verdt å merke seg at ikke alle arbeidsgivere tilbyr muligheten til å jobbe på pensjonistvilkår. For å kunne jobbe på slike vilkår, må du inngå en individuell avtale med arbeidsgiveren din.  

Hvor mye utgjør pensjonistlønn? 

Pensjonistlønn har en fast timesats som fra 01. januar 2024 utgjør 245 kroner per time.  

Foto: iStock / Peoplemages

Særskilt pensjonistlønn 

Fra 1. januar 2024 kan kommuner og fylkeskommuner tilby alderspensjonister et tillegg til pensjonistlønn. Dette gjelder i tilfeller der det er rekrutteringsutfordringer og foreløpig frem til 31. desember 2025. 

I slike tilfeller kan det tilbys et tillegg i pensjonistlønnssatsen inntil en samlet kompensasjon på 93 prosent av stillingens garantilønn ved 16 års ansiennitet, i tillegg til diverse tillegg.  

Bakgrunnen for endringen er at mange kommuner og fylkeskommuner opplever en høy etterspørsel etter arbeidskraft, der alderspensjonister som arbeider på pensjonistlønn kan være til nytte. Men det viser seg at den nåværende pensjonistlønnsatsen ikke tiltrekker erfarne arbeidstakere med høyere kompetanse. Ved å øke satsen, håper man å gjøre det mer attraktivt for dem å fortsette å bidra. 

Disse kan motta pensjonistlønn 

Siden ikke alle arbeidsgivere tilbyr arbeid på pensjonistlønn er det viktig at du avklarer dette med din arbeidsgiver. Hvis arbeidsgiveren tilbyr dette, kan du jobbe uten å få redusert pensjon fra Lørenskog kommunale pensjonskasse hvis du:  

·        mottar alderspensjon fra Lørenskog kommunale pensjonskasse, både før og etter fylte 67 år.   

·        mottar AFP beregnet som alderspensjon etter fylte 65 år.  

Disse kan ikke motta pensjonistlønn 

AFP-pensjonister som mottar det som kalles for folketrygdberegnet AFP kan ikke jobbe på pensjonistlønn. Du mottar alltid folketrygdberegnet AFP mellom 62 og 65 år. For noen utbetales folketrygdberegnet AFP også mellom 65 og 67 år. Er du usikker på hvilken type AFP du mottar? Ta kontakt med oss så hjelper vi deg å finne ut av det.   

Les mer: https://www.ks.no/fagomrader/lonn-og-tariff/pensjon/enighet-om-tariffavtale-om-pensjon/ 

 

Kilde: KS og KLP 

Previous
Previous

Utbetaling av pensjon i 2024

Next
Next

Lovforslag om ny AFP